GUIGAL LEVERERAR OAVSETT PRISKLASS!

Utöver de viner som Guigal sedan tidigare har på vårt monopol så har under hösten ytterligare ett flertal av deras viner släppts på bolaget och självklart håller de alla yppersta världsklass. Vad som kanske överraskar mest, fast det egentligen inte gör det, är att de viner som ligger i de lägre prissegmenten också är viner som hör till elitserien eller i vart fall superligan. Jag har haft förmånen att prova ett flertal av vinerna och nedan följer mina tankar och omdömen om godbitarna.

Vita viner

92445601 Ermitage Ex Voto Blanc 1 849 kronor. Betyg §§§§§

En relativt stor och aromatisk doft gör mig glad och här hittar jag mandel, päron, vita blommor, lite smör och fat. Fyllig, smakrik och komplex smak med finstämd struktur och härlig balans. Lång och ren eftersmak. 90 procent Marsanne och resterande del Roussane. Ett stort vin!!!

För er som inte provat viner som gjorts på druvan Viognier säger jag bara – våga prova. Och till er som säger jag tycker inte det är gott säger jag bara att det aldrig är försent att ändra sig.

På bolaget finns nu årgång 2018 av Condrieu la Doriane 849 kronor och varunummer 954120. Betyg §§§§§

Stor doft med typiska druvinslag av päron, viol och persika. Tydliga fat som inte på något sätt stör det övriga. Smaken är fyllig med lite fet struktur och snygg frukt samt tydliga fattoner. Rent med lång eftersmak.

Snart kommer ytterligare ett viognierbaserat vin att lanseras på beställningssortimentet. Jag har i dagsläget inget varunummer och priset kommer att ligga runt 350-400 kronor (om jag minns rätt). Condrieu 2019 heter vinet. Detta vin är ett måste att prova jämte dorianevinet. Här har vi betydligt mindre fatkaraktär och det är frukten som dominerar. Medelfyllig, fet struktur med ren snygg frukt och bra längd. Betyget blir §§§§(§)

Röda viner

9041201 Saint Joseph Vignes L’Hospice 2017. 619 kronor. Betyg §§§§

Stor, ren ung doft med inslag av charkuterier, mörk frukt och fat. Smaken är ung och medelfyllig och fruktig med snygga balanserade tanniner och diskreta fat. Bra längd. Syrah är druvan.

9008301 Côte-Rôtie Château d’Ampuis 2016. Pris 995 kronor. Betyg §§§§§

Här tycker jag doften är lite återhållen med mörk frukt, peppa, kryddor och snygga fattoner. Relativt fyllig och frisk smak med intensitet, fin frukt, fat och tydliga tanniner. Allt i ett balanserat paket som kan lagras länge. dominerande del Syrah och en mindre skvätt Viognier.

Och så har vi lalala viner. Ni vet wow wow vinerna. Samtliga kostar 3 395 kronor vilket i sammanhanget är ganska lite pengar. Jag undrar vad viner av denna kvalité kostat om de kommit från Bordeaux, Bourgogne eller Napa. En hel del mer tror jag.

9243801 Côte-Rôtie La Mouline 2016

Ung, återhållen och kryddig doft med fat och ceder. Oförlöst. Fyllig, frisk, intensiv och komplex smak som lovar gott. Härlig struktur. Snygga tanniner som är tydliga. Lång eftersmak. 89 procent Syrah och resterande del Viognier.

9244601 Côte-Rôtie La Turque 2016

Här har vi en mix av 93 procent Syrah och resterande del Viognier. Som sig bör en ung doft med röd frukt, kryddor, plommon och fat. Fyllig, stram och komplex smak med fin syra och balanserad frukt. Integrerade fat. Lång eftersmak

9245101 Côte-Rôtie La Landonne 2016

Här har vi bara Syrah och inget mer. Lite återhållen doft som känns ung, med mörk frukt, kryddor, lakrits och härligt köttiga toner. Fyllig, stram, komplex och intensiv smak. Ett rikt vin med lång eftersmak. Kan självklart lagras länge.

Samtliga dessa lalala viner får naturligtvis §§§§§. Favoriten hos mig var det sistnämnda vinet som är det kraftfullaste av de tre. Men som sagt det handlar inte om kvalitétskillnader eller poäng utan om helt personlig smak.

Lalala vinerna släpps på websläppet kl 10.00 i morgon den 5 oktober 2020.

De viner som överraskar mest!

Sist men definitivt inte minst så har vi de två som jag tycker leverera väldigt mycket för de få kronor de kostar.

7194701 Côtes-du-Rhône Blanc 2019. 125 kronor. Betyget §§§(§)

Ett vin som ni bara måste prova (och dricka). Doften är ung, stor, inslag av persika, aprikos, blommor och mandel. Medelfyllig smak med lite fet struktur, balanserad syra och bra frukt.

201101 Côtes-du-Rhône Rouge 2017. 129 kronor. Betyg §§§(§)

Stor doft. Mörk frukt, kryddor, peppar och lakrits. Medelfyllig, fruktig och kryddig smak med bra tanninstruktur samt fat. Bra längs. Rent slut.

Guigal uppvisar en imponerande bredd och hög kvalité rakt igenom. Råder ingen som helst tvekan utan ni kan köpa alla deras viner utan att bli besvikna.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.