LITEN CHIANTIPRODUCENT GÖR STORA VINER!

Visst låter namnet Chianti Classico underbart. Detta vackra och hänförande område som ligger i Toscana. Här görs många viner, en del bra men också en del mindre bra. En del från stora producenter och andra från små sådana.
Ett sådant mindre vinhus är Quercia Al Poggio. Under en mycket trevlig lunch på restaurang Prinsen provade jag tre av deras viner varav två finns på monopolet.
2376 Chianti Classico 2015 är en mix av druvorna Sangiovese, Ciliegiolo, Canaiolo och Colorino. Efter 24 månader på fat och sex månaders lagring på flaska släpps vinet till oss konsumenter. 2015 har en stor, härlig doft med körsbär, kryddor och lite fat. Smaken är medelfyllig, ung och stram med bra syra och frukt som balanserar upp det hela. Rent och bra längd. Kostar 139 kronor och det har varunr 2376 och betyget blir §§§§ (15 p). Om ett tag kommer årgång 2016 att ersätta 2015. Doften här är ung, återhållen med körsbärsfrukt och kryddor. Stram, medelfyllig smak med frisk syra och balanserad frukt. Betyg §§§§ (15 p).
Ett snäpp upp blir det i 72464 Chianti Classico Riserva 2011. Här tycker jag att det är en stor doft som är utvecklad med läckra kryddiga toner, lite körsbär och mineral. Smaken är medelfyllig, utvecklad med snygga tanniner, fin kropp och struktur. Rent slut och bra längd. Enbart Sangiovese här. Priset 299 kronor och betyget §§§§ (16,5 p).
Deras Gran Selezione Cataste 2012 finns tyvärr inte på bolaget. Förhoppningsvis kommer det och om det gör det så lovar jag att ni inte blir besvikna om ni köper.
Chianti Classico när det är som bäst!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.