SPECIALISTEN PÅ TEMPRANILLO!

För många är nog bodega Roda mest känt för sina härliga röda riojaviner som när de släpps på bolaget ofta tar slut innan de ens hunnit in. Teamet bakom denna bodega har valt att specialisera sig på en druva, nämligen Tempranillo.
De har dock inte bara valt att stanna i Rioja utan även sökt efter mark i andra områden i Spanien där Tempranillo kan ge högklassiga viner.
I sitt sökande hittade man en vingård i provinsen Burgos i Ribera del Duero. Den heter La Horra och ett par av vinerna hittar vi på monopolets hyllor.
Från druvor som kommer från stockar som är 30 år och uppåt görs 72444 Corimbo 2014. Stor ungdomlig doft med mörk frukt, kryddor och mineral. Stram medelfyllig smak som mitt i allt har en elegans med fin syra och balanserad frukt. Snyggt avslut. Kan lagras ytterligare. Kostar 269 kronor och betyget blir §§§§ (16,5 p).
Och missa inte heller Corimbo 1 (årgång 2012 som har varunummer 72874. Stor doft som utvecklats. Kryddor, läder, lakrits, mörk frukt är lite av de godsaker jag hittar i doften. Smaken upplever jag som medelfyllig, lite utvecklad med härlig struktur, inlindade tanniner som känns och balanserad syra. Rent och bra längd. Gjort på druvor från stockar som är 60 år och äldre. Gott så det förslår. Betyg §§§§(§) 17,7 p. Och så vet ni väl att Tempranillo kallas Tinto Fino eller Tinta del Pais här. Kärt barn har många namn!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.