ELEGANS FRÅN HENRIOT!

Det är inte ofta det händer men när det väl händer blir man bara så glad och euforisk. Det blev jag i dag när jag hade förmånen att få prova ett gäng underbart eleganta och finstämda bubbel. Henriot tillhör definitivt elitserien. Redan på 1600-talet började familjen Henriot odla druvor men så i början av 1800-talet bestämde sig Appoline Henriot att det var dags att dra i gång ett eget champagnehus som av naturliga skäl fick namnet Henriot. Firman är fortfarande familjeägt. Man har egna odlingar men köper också in druvor från andra odlare i Champagne.
Jag är väl egentligen inte, tror jag, någon större vän av rosé bubbel men sakta men säkert känns det som att den inställningen börjar ändras vilket den definitivt gör när man får smaka på Henriot Rosé Brut (varunr 8142201 beställningssortimentet). Stor, härlig doft som är utvecklad. Doften påminner om smultron, jordgubbar med bakomliggande mineral och en liten gräddig ton. Smaken känns fyllig och utvecklad med smultron och mineraldrag. Hittar också lite blodapelsin. Torrt med välbalanserad struktur. Finns i beställningssortimentet och priset är 579 kronor. Betyget §§§§§ (18 poäng av 20 möjliga). Än är väl gubben inte för gammal för att ändra sig!
Standardblandningen heter Henriot Souverain Brut och finns också den i beställningssortimentet (varunr 8146601). Här hittar vi alla de tre druvor som förknippas med Champagne- nämligen Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Stor doft med mycket krita och mineral. Hittar också kola, nougat, toffee. Rund, medelfyllig och utvecklad smak med gräddig mousse och mycket gräddkola. Känns lång i eftersmaken. Betyg §§§§(§), 17, 5 p. Det kostar 429 kronor.
På beställningssortimentet finns också 778901 Henriot Brut Millésimé 2006. Priset för denna vintage är 619 kronor. Chardonnay och Pinot Noir står för hälften var i detta härliga bubbel. Stor, härlig doft slår mot näsan. Här finns smörkola, nougat, äpplen och lakrits i doften som också är utvecklad. Smaken är fyllig och utvecklad med gräddig mousse, fin balans och bra struktur. Känns relativt lång och den har ett rent slut. Betyget blir §§§§§ (18 p)
Den 7 december släpps ytterligare några årgångar, bland annat Henriot Brut Millésimé 2008. Ja, 2008 är ett riktigt bra år. Detta bubbel har legat 9 år på sin jästfällning. Underbar doft. Stor, utvecklad och gräddig med kola och nougat samt mineraler. Smaken är fyllig, gräddig och utvecklad med härlig syra, komplexa drag och fin struktur. Ett vin som växer i munnen. Lång eftersmak och rent slut. Och det kan lagras och kommer säkert bli ännu bättre. Jag sätter nu §§§§§ (18,5 p).
Samma dag kommer också 9046001 Henriot Cuvée Hemera Brut 2005. Kostar lite mer nämligen 1 590 kronor och betyget blir §§§§§ (18,5 p). Stor doft som är utvecklad med rökiga komplexa toner och de där kola och nougattonerna. Fyllig och utvecklad med härlig gräddig mousse och kola toner. Härlig syra. Lång eftersmak. Kan ligga ytterligare. Betyg §§§§§ (18,5 p)
I december lanseras också Henriot Blanc de Blancs. Tyvärr har jag i nuläget vare sig varunr eller prislapp på detta bubbel. Men jag vet hur det doftar och smakar. Och inte är det illa kan jag lova. Stor doft med viss utveckling. Rostat, mineral, krita rökigt, kokos och kanske lite aprikos. Relativt fylligt tycker jag att det är. Elegant med härlig syra, fin mousse och bra struktur. Lång eftersmak med fin mineralsälta. Betyg §§§§§ (17,5 p).
Ja vilken härlig dag det blev. Och vilka underbara champagner. Kan bara sjunga ut – köp och njut för det här är så gott!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.