ENGELSKT BUBBEL-KAN DET VARA NÅGOT ATT HA!

Rubriken låter nog retorisk och ni vet säkert vad jag kommer att svara? Jo självklart är det så. Det upptäckte även några namnkunniga internationella skribenter när de bjöds in av den engelska tidningen Noble Rot för att prova Champagne jämte engelskt mousserande vin. Det var en blindprovning och i topp kom två bubbel från England, nämligen Nyetimber som kom på andra plats och Hambledon som kammade hem guldet. Sistnämnda mousserande hade jag glädjen att få prova för ett tag sedan.
Förhållandena i södra England börjar mer och mer att likna de som är i Champagne. Och det har blivit mer så på senare tid i takt med klimatförändringarna. Alla vinproducenter jag pratat med säger att vi har klimatförändringar sedan får presidenter och andra säga vad de vill. Förutom klimatet så är jordmånen väldigt lika.
Men hur var då Hambledons viner ? Mycket bra skulle jag vilja säga. Och jag tror att ni, liksom de skribenter som deltog i Noble Rot provningen, lätt skulle förledas tro att det är Champagne man dricker.
På vårt bolag finns för närvarande två av deras viner.
Dels det vin som vann provningen i Noble Rot. Det heter Hambledon Classic Cuvée, finns på beställningssortimentet och kostar 429 kronor. Stor utvecklad doft med inslag av mineral, äpplen och ”äkta varan” liknande rostade toner. Torr och medelfyllig, elegant smak med fin mousse, bra syra gula frukter och äpplen. Utvecklat och med bra längd och rent slut. En mix av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Varunr är 71307 och betyget §§§§.
Nästa vin som ni kan köpa i vårt land är 73152 Hambledon Classic Cuvée Rosé. Kostar 459 kronor. Hela 90 procent Chardonnay och tio procent Pinot Noir. En riktigt trevlig rosé. Medelstor doft med drag av jordgubbar och en gnutta mineral. Betyget §§§§.
Den 16 november kommer Hambledon Première Cuvée som kommer att kosta 549 kronor och är en mix på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Stor och komplex doft med rostade toner, persika och lite apelsintoner. Känns också som att man i doften hittar det som kallas terroir. Smaken är drygt medelfyllig, frisk, rund och elegant. Betyget §§§§(§).
Och vet ni vad? Många champagnehus har börjat köpa mark i England då de upptäckt att här går att göra härliga mousserande viner.
Så ut och köp nu. Kör gärna en blindprovning där ni även har med äkta varan. Tror många av er kommer att, om inte vakna upp, så i alla fall blir förbluffade.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.