TYSK FINESS, ELEGANS MEN OCKSÅ KRAFT!

Gillar du rieslingviner? Det gör jag. För det går inte att komma ifrån att Riesling tillhör världens bästa vita (egentligen gröna) druva. Har sagt det tidigare men det tåls att upprepa. Riesling växer på många ställen i världen men är nog mest förknippad med Tyskland och då främst Mosel och Rheingau. I sistnämnda distrikt har Johannes Leitz sitt högkvarter och vi i Sverige har turen att kunna dricka flera av hans viner.
En riktigt bra och trevlig provning kan jag lova om ni köper följande fyra viner. Mycket lärorik kväll (om ni nu provar på kvällen) som jag tror att ni kommer att minnas.
Samtliga viner är från 2016 och vi börjar med 79222 Rüdesheimer Riesling Trocken som kostar 165 kronor. Ung och återhållen doft med mineral och gula frukter i doftpaletten. Ung, frisk, härlig syra med gula plommon. Liten beska och rent slut. Betyg §§§(§).
92046 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen GG ( GG betyder Grosses Gewächs och gäller torra viner). För mig är det här ett vin med stor doft, elegans och med frukter såsom äpplen och persikor. Torr, ung medelfyllig smak med frisk syra och komplex struktur. Gula frukter och aningen läkerol hittar jag i smaken. Pris 289 kronor och betyget §§§§.
76627 Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch GG blev min favorit då jag provade vinerna bredvid varandra. Återhållen, lovande doft med mycket av det jag kallar terroir. Medelfyllig, stram frisk smak med fin frukt och syra. Vinet växer i gommen och smaken är ren och lång. Så god. Betyget blir §§§§§ och priset ynka 369 kronor.
Sist men inte minst har vi 92037 Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels GG som jag tycker har en stor doft med mycket gul frukt såsom plommon och äpplen. Hittar också en nyans av mint. Elegant, ung och medelfyllig smak som också är torr, frisk med fin struktur. Hittar också mineralsälta och lite mint i eftersmaken. 339 kronor är ingenting och betyget §§§§(§).
Tveka inte att köpa och prova. Vinerna kommer att utvecklas med behag så det är lika bra att köpa flera av varje. Njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.