När en liter vatten kostade mer än en liter vin!

Året var 1987 och landet var Chile. Aurelio Montes och hans vän Douglas Murray beslutade sig då för att bli de första i Chile som skulle producera så kallade premium eller icon viner. Kan väl närmast översättas med högklassiga viner. Det var många som skrattade åt detta och det lär till och med varit så att andra vingårdsägare träffats på en restaurang där man slog vad om att Montes inte skulle lyckas. Vadslagningen gick till så att man lade sin insats på bordet.
Det måste varit en av de sämsta vadslagningarna genom historien, ty Montes lyckades. Något jag fick erfara vid en provning med Aurelio Montes JR.
Jag som är stor frankofil måste säga att det här var riktigt bra viner och att de skiljer sig från de viner från Chile jag tidigare provat.
På bolaget finns i dag flera av vinerna.
Mina favoriter var 70185 Montes Special Alpha Chardonnay 2015. Ett härligt elegant vin med diskreta fat och inslag av tropisk frukt, kola och lite braskamin. Smaken medelfyllig med härlig syra och balanserad frukt och fat. Ett välbalanserat vin. Betyg §§§§ och priset 209 kronor. Finns på beställningssortimentet.
På beställningssortimentet finns också en härlig Pinot Noir. 75327 Montes Special Pinot Noir 2015. Kostar 219 kronor och finns i beställningssortimentet. Härlig stor doft med inslag av jordgubbar, smultron och kryddor. Medelfyllig, elegant smak . Balanserad med fina syror och frukt. Riktigt bra. Betyg §§§§
Cabernet Sauvignon är den mest planterade druvan i Chile. 79686 Montes Reserva Cabernet Sauvignon 2014 är ett riktigt prisvärt vin. Här hittar jag mint, ceder, fat och mineral. Smaken är medelfyllig, elegant, fruktigt med fina tanniner och balanserad syra. Riktigt bra köp för 149 kronor. Finns i beställningssortimentet för endast 149 kronor. Betyget blir §§§(§).
Sist men inte minst ett vin gjort på druvan Carmenère. Montes Alpha Carmenère 2015 lanseras på beställningssortimentet den 2 oktober. I doften på detta vin hittar jag humle, tobak, lakrits och mörkare frukter. Smaken är elegant och medelfyllig med röd frukt, kolatoner och tobakstoner (i positiva ordalag). Bra längd med rent slut. Betyg §§§§. Härliga viner med elegans!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.