TRE VITA OCH TRE RÖDA!

På systembolaget släpps viner i parti och minut. Det kommer viner i det ordinarie sortimentet, viner i små partier och viner som är sk webblanseringar. Vinerna som släpps i små partier (och webblanseringar) är i regel de mest intressanta. Sådana släpp brukar vara två i månaden.
Den 4 augusti släpps 45 viner och jag skriver här om de viner som jag tycker är de mest intressanta (och bästa).
Det första vita kommer från Kamptal i Österrike och producenten bakom vinet heter Weingut Rabl. Vinet heter Rabl Riesling Vinum Optimum (varunr 94914) och kostar 149 kronor. Årgången är 2015. Doften är något återhållen, fruktig med inslag av gula och gröna äpplen, persika och citrus. Medelfyllig smak, torrt med bra syra samt bra balans mellan alla komponenter. Bra längd. Betyg §§§(§). Slinker lätt ned.
Från William Fèvre i Chablis kommer 2015 Chablis Premier Cru Montmains som kostar 239 kronor (varunr 97311). Doften är återhållen med fina inslag av smör, äpplen och för området så härliga mineraltoner. Torr, medelfyllig smak med fin struktur, härlig syra och fin mineralitet. Diskreta fattoner. Bra längd. Betyg §§§§. Riktigt gott.
Från moseldalen kommer 2015 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese. (varunr 90475). Producenten bakom detta läckra vin är Dr Loosen. Härlig och typisk rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, persika och mineral. Smaken är halvsöt, med fin syra, härlig frukt och vinet är snyggt balanserat. Bra längd. Så gott vin som man kan klunka i sig ganska mycket av då p(r)ocenten bara är 8,5. Helge skulle nog bli besviken. Priset är 229 kronor och det blir §§§§ för vinet.
Bordeaux eller Bourgogne? För min del blir det båda områdena. Ett riktigt bra bourgognefynd är 99352 Hautes Côtes de Nuits, årgång 2015. Doften är ung, stor med inslag av hallon, smultron, violer, lite ek och en härlig kryddig ton. Ungt vin som upplevs som medelfylligt med fin frukt, snygga syror och härlig struktur. Vinet är rent och balanserat och kan drickas nu. Men köp gärna fler flaskor för det kommer att hålla i många år. Priset är måttliga 239 kronor som (om jag nu måste använda sådana termer) är ett fynd. §§§§ blir betyget.
Från Château Beychevelle i Saint-Julien i Bordeaux kommer (varunr 99269) Amiral de Beychevelle 2010. Ett underbart vin från en mycket bra årgång. Medelstor doft med viss utveckling. Här hittar man mörk frukt, ceder, svarta vinbär, fat och kaffe. Elegant smak som är medelfyllig med snygga tanniner och fin syra. Ett vin som börjat utvecklas. Lång eftersmak och helt enkelt väldigt gott. §§§§(§). 475 kronor och det är inte dyrt. Kan självklart ligga ett tag.
Ett annat klassiskt område som det hänt mycket saker i under senare år är Rioja. Från bodegas Luis Cañas kommer årgång 2010 Luis Caãnas Rioja Reserva Selección de Famillia. Härlig doft som är utvecklad som börjar få mogna toner. Här hittar jag röd frukt, fat, kryddor och en nyans av dill. Smaken är medelfyllig och den har börjat att utvecklas. Den är elegant med härlig struktur och balans. Bra längd och rent slut. Får §§§(§). Gött. Bara att köpa.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.