RIKTIG ROSÉ!

Det är ingen överdrift att påstå att Systembolagets utbud av rosé är allt annat än bra. Många alkoholsafter är det!!!
Men som väl är finns det undantag. Ett klart sådant är Château Minuty som har sitt säte i Provence. Ägare är familjen Matton som regerat här i cirka 80 år. I dag är de bland de främsta roséproducenterna i Provence. Som tur är finns deras rosé på bolaget, och hör och häpna, det finns fyra olika rosé från dem.
M de Minuty 2016 har artikelnr 2590 och kostar 119 kronor. Härligt fruktig och stor doft med inslag av bland annat smultron och örter. Smaken är lätt och fruktig. Ett elegant vin med fin struktur långt ifrån de alkoholsafter det finns alldeles för många av. Betyg §§§. Pris 119 kronor.
Ett steg upp på skalan finner du 79353 Minuty Prestige 2016 som kostar 145 kronor. Här är doften medelstor och förutom frukt (blodapelsin och smultron) hittar jag mineraltoner. Smaken är mer stram med fin syra och frukt. Bra eftersmak som sitter i ett tag. Betyg §§§(§).
Ytterligare ett steg upp finner vi 79355 ROSÉ et OR 2016. Här är det en stor doft med mörk frukt, vit persika och mineral. Smaken är medelfyllig, elegant med toner av persika, smultron och citrus. Bra längd och rent slut. Betyg §§§§. Kostar 219 kronor.
För 399 kronor får du en riktigt häftig och bra rosé. 73593 Château Minuty 281 (årgång 2016). Stor, elegant, komplex doft med inslag av vit frukt, melon, persika och blodapelsin. Smaken är relativt fyllig, elegant med fin frukt, härlig struktur och lång eftersmak. Till detta kommer en underbar syra. Så himla bra säger jag. Betyg §§§§(§).
Lova att köpa och prova dessa. Du kommer inte att ångra dig. De två första finns i fasta sortimentet och de två sista i beställningssortimentet.

3 Kommentarer
  1. De flesta känner bara till roséviner som säljs genom Systembolaget. Själv har jag lämnat hela den svenska marknaden och satsat på pinot noir baserade viner från Loire eller Tyskland (de flesta biodynamiska). Den bästa rosé jag någonsin provat under över 30 år som vinprovare (provat är väl fel ord) är Caroline Diel´s pinot rosé från 2015 (Nahe, Tyskland) som ofta fullständigt ”krossad” all roséchampagne (all rosé också) upp till 500kr/st. (Diel c:a 166 kr/st.) vid jämförelser. Av 72 köpta buteljer (under ett år) finns endast en låda kvar. Enda vinet de sista 30 åren som jag erkänner varit fullständigt beroendeframkallande…. finns hos Atomwine.dk (2016… inte lika bra). Hade en provning med ”icke kunniga” där vi testade olika viner från c:a 100 kr/st. till 3.500 kr/st. (blint). Överlägsen vinnare… Caroline Diel.

    1. Hej. Låter mycket intressant. Jag får försöka hitta någon butelj och prova. Hur tycker du 2016 är? Hur stor skilnad jämfört med 2015?

      1. Tack för frågan. Har testat ett flertal årgångar, dock inte 2016 (köper nog en låda under slutet av sommaren). Tittar man på 2015, som är en toppårgång i Tyskland så har Diel´s rosé verkligen utvecklats (kanske inte till det bättre beroende på preferens). Våren 2016 hade vinet en fullständigt underbar struktur med en friskhet/fräschör som jag ALDRIG upplevt i en rosé, fantastiska syror, mineraler och en finstämd (men otroligt intensiv) frukt av aprikos (galet god) med lätta toner av mandarin, citrus/grape och lätta röda bär (fullständig exempellös för priset). Vanvettigt god pinot rosé och den överlägset bästa rosé jag någonsin druckit. Ett år senare har mandarin/grape tagit över och vinet känns mer moget (jävligt god ändå). Inge rosé har varit i närheten… ingen rosé-champagne heller under året. Systemets ”industriviner” bör undvikas… främst för att småodlarna ska få visa vad de går för (får ingen chans annars).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.