TORRT ELLER INTE TORRT ÄR INTE FRÅGAN!

Jag älskar goda viner. Och till dem hör definitivt rieslingviner från tyska Mosel. När jag en gång i världen började intressera mig för vinets värld så var det vanligt att vinerna från Mosel och druvan Riesling var/skulle vara halvtorra, halvsöta eller söta. På den tiden fanns inte många torra viner. Men med tiden började allt fler förespråka att man även skulle göra torra viner. Visst det hade förekommit tidigare men det hörde (i vart fall för oss konsumenter) till ovanligheterna. I dag är det lite annorlunda och de torra vinerna har blivit mer vanliga på marknaden än vad de tidigare var. En ivrig förespråkare för den torrare stilen är Ernst Loosen från Dr. Loosen i Bernkastel i Mosel.
Jag hade förmånen att för inte så länge sedan vara med på en provning som leddes av denne karismatiske man. Han berättade med stor inlevelse om hur släkten på hans och hustruns sida hade olika uppfattningar om torrt eller icke torrt. Vid alla större högtider träffas släkten och varje gång diskuteras frågan. Samma tjafs och smågnabb varje gång. Men de har trevligt för det har man i vinets värld.
Hur ser det då ut med möjligheterna att få att del av Dr.Loosens viner på monopolet. De finns men som vanligt är utbudet begränsat sett till hur många fantastiska viner som kommer från egendomen. Kallas visst brett sortiment tror jag. Men nog om detta. Här kommer vinerna som finns och alla håller hög klass.
Vi börjar med vinerna som finns i det så kallade fasta sortimentet. Först ut är 7218 Dr.L. Riesling 2015 som är en blandning av rieslingdruvor från olika lägen i Mosel. En del äger egendomen själva och andra köps från andra odlare. Doften är stor med inslag av äpplen och mineral. Smaken är lätt,torr, ung och frisk. En elegant struktur. Riktigt bra för 87 kronor. Betyget blir §§§. I det fasta sortimentet finns också 7203 Bernkastler Kürfürstlay Riesling Spätlese 2015. Spätlese ”sen skörd”. Doften är ung, återhållen och lovande. Smaken är halvtorr med snygg struktur och elegans. Balanserat. Priset måttliga 115 kronor och betyget §§§(§)
Sist men inte minst (även om flaskan ”bara” rymmer 187 ml) finns i det fasta sortimentet 5364 Dr.Loosen Beerenauslese 2013. Ett sött vin med inslag i doften av saffran, persikor och aprikoser i doften. Smaken är medelfyllig, söt med fin syra som balanserar upp smakpaletten. Lagom om man är två (eller en?). Kostar 115 kronor och den får betyget §§§§(§).
Så över till de viner som finns i beställningssortimentet. Dr.L Riesling old Vines Kabinett 2015 kostar 115 kronor. Här är doften medelstor med inslag av persikor och lite äple. Smaken är halvtorr, frisk med fin struktur och bra frukt. Betyg §§§(§)
Så till min favorit (av de viner som finns på bolaget och då beställningssortimentet). 74103 Erdener Treppchen Risling Kabinett 2015. Sluttningen där druvorna till detta vin kommer ifrån är riktigt brant. Så brant att man för många, många år sedan byggde stentrappor så att skördearbetarna kunde ta sig upp. Doften är ung och något återhållen med inslag av äpplen, svarta vinbär och mineraler. Smaken ung, frisk (med frisk avses att syran känns tydligt). Syran är så där härligt äpplig om ni förstår vad jag menar. Sitter likosm kvar i käkarna. Härlig struktur. Känns torr-halvtorr. Känns lång i eftersmaken. Underbart vin som får betyget §§§§(§). Priset för detta härliga vin är 155 kronor. Bara att köpa. Men det gäller för övriga viner från Dr.Loosen också oavsett om de är torra eller inte!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.