SOLOSOLE

Vermentino är en grön druva och det är inte helt klarlagt var den har sitt ursprung. En del tror att den härstammar från Spanien men några klara belägg för att så är fallet finns inte. I dag finns dock druvan på flera platser i Europa och då bland annat i södra Frankrike samt på öarna Sicilien och Korsika.
I Bolgheri i Toscana ligger egendomen Poggio Al Tesoro som ägs av familjen Allegrini (som kanske är mest kända från Veneto). De förvärvade egendomen i början av år 2000. De framställer i dag flera olika viner härifrån. Och när de kom hit så upptäckte man att Vermentino skulle passa bra varför man planterade vinrankan med kloner som togs från Korsika.
Druvan Vermentino är en druva med bland annat hög syra som den också behåller i varmare områden. Tack vare syran kan man därför ofta även lagra vinerna.
I september släppte Poggio Al Tesoro sitt vermentinovin som heter Solosole. Det var det bästa vinet i det släppet.
Årgången är 2014 och det kostar 119 kr och finns i det fasta sortimentet. Varunr 4323. Doften i vinet är medelstor med tydliga inslag av citrus. Här finns också äpplen och apelsinskal. Efter en stund kommer det också fram mineraltoner. Smaken är ung och medelfyllig med fin frisk syra och trevlig struktur. Av detta vin rekommenderar jag att man köper en låda (12 flaskor). Prova en butelj nu och testa det sedan en gång per år. Ni kommer då att uppleva hur härligt vinet kan utvecklas. Med ålder och mognad får vinet en härlig ton av petroleum i doften (vilket påminner om druvan Riesling). Även mineralerna blir mer framträdande. Syran rundas av och en härlig mjuk elegans ser dagens ljus. Jag har provat årgångarna 2007, 2010, 2013 och 2014. Ett härlig vin!

Intervju Marilisa

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.